neděle 19. října 2014

Signál

Milí bloggeři a bloggerky, hezkou neděli. Dnes jsme si trochu přispali, protože jsme se v noci vrátili pozdě.
Byli jsme se podívat na festivalu světla Signál, který se konal v Praze. A bylo na co koukat... Těsně přes sedmou večerní jsme došli k Národnímu divadlu na nábřeží. Tam jsme u Holara měli vyhlídnutou první instalaci a tak  jsme čekali na sedmou, kdy všechno mělo začít. Před námi bylo krásně osvětlené panoráma Hradčan a na nábřeží a na mostě Legií byla spousta lidí, kteří čekali. Pravda, někteří nevěděli, co  se děje, zůstávali stát jen proto, že viděli davy. Dohadovali se, co bude. A myslím, že mnoho z nich čekalo, že bude něco na Vltavě. A nedělo se jakoby nic.Trvalo asi  deset minut, než nás napadlo vejít do galerie Holar a tam UVNIŘ (milí tvůrci průvodce, prosím příště přesnější informace) jsme nalezli první svítící objekt Maják. 
Maják v Holaru

Doplněno zvukem, blikající jako majáky na moři.... koukli jsme a vyrazili vzhůru do noční Prahy vstříc dalším svítícím objektům. Na Střeleckém ostrově byla instalace Light Barrier - žbluňkavé a houkavé zvuky doplněné postupným rozsvěcováním reflektorů - proč ne.... Na Kampě v parku na trávníku byla spousta svítících terčů, americký výtvarník díla The Pool vytvořil plochu, po které  by bývalo bylo možno chodit a terče měnily barvu, ale bylo mnoho lidí a tak, kdo urval terč, ten si na něm podupával sám... 
nával na Kampě

Ale za rohem, na  Michnově paláci už na nás čekala první projekce videomapingu. Zatím jsem  ta promítání obrazů na fasády vždycky viděla jen v televizi nebo na netu. Na vlastní oči a taky kůži, protože  zvuk vibruje, se  mi to líbilo ještě víc.
Cesta přes Karlův most zpátky na staroměstskou stranu byla obtížná. Na mostě byla u sochy sv. Kajetána další světelná instalace, přes sochu promítali jemné proužky, jako, když se vlní voda. Proto byla část světel na mostě vypnutá a k tomu  davy lidí procházející oběma směry a shluk lidí sledující instalaci. Prostě lidí jak na pražským mostě! Uf! Přituhovalo. Na Staroměstské mostecké věži promítali Francouzi paprsky obrázky, neagresivní, milé... Pak jsme se přes Křížovnické náměstí prodrali ucpanou Křížovnickou ulicí  na nábřeží k hotelu Four Season, kde byla instalace Kraken. Obrovský nával, lidi se tlačili a lezli na zábradlí. A když  jsem se protlačila, abych taky  něco viděla, tak pod vodou bylo několik svítících kabelů, které mi nepřipomněly bájnou příšeru, ale vánočních osvětlení našich sousedů. Pokud si ještě pořídí sirénu,  můžou taky pořádat představení.
K Rudolfinu už  to byl jen kousek, rámy pana Bejvla ml. byly pěkně osvětlené, průchodem se tlačily davy lidí, nadšených, že si mohou pověsit svůj ověs do rámu. Tedy  - ne všichni věšeli - někteří si odnášeli ;-( A pak ještě dva videomapingy - jeden na Městské knihovně, který vytvořili vtipně australani a pro nás druhý na Staroměstském náměstí na paláci Kinských, velmi  barevná maďarská projekce.
Zkoušela jsem během večera fotografovat, ale nic moc z toho není, tak vám nabízím i pár fotek mého syna a možná, že během dne přidám pár Vladimírových fotek (ty jsem ještě neviděla)
Pokud nemáte do  Prahy  daleko, tak dnes večer festival ještě běží - můžu doporučit.
Crystallation u Rudolfina

a ještě jednou Crystallation
a pokus o video ze Staroměstkého náměstí
 
Tak pěknou neděli, Vaše  Eva

Žádné komentáře:

Okomentovat